![]() |
Υπογεννητικότητα στην Ελλάδα. Η εικόνα δημιουργήθηκε με την βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης |
Ως φύσει αισιόδοξος άνθρωπος και χαρακτήρας , έκατσα λίγη ώρα να σκεφτώ πριν γράψω το σημερινό μου άρθρο . Πως ένα τέτοιο άρθρο μπορεί να βοηθήσει; Γιατί να το γράψω ; Μήπως έτσι λειτουργήσω αρνητικά στην ψυχολογία των αναγνωστών μου;
Η απάντηση που έδωσα στον εαυτό μου είναι πως η Ελλάδα χρειάζεται ένα άρθρο δυναμικό που θα λειτουργήσει ως καμπανάκι κινδύνου, ένα άρθρο που δεν θα διστάσει να αναλύσει τις αιτίες του ζητήματος και να καυτηριάσει ακόμα και πολιτικά όσους το προκαλούν . Έχουμε ανάγκη να δούμε το πρόβλημα κατάματα και να φτάσουμε στην ρίζα του ώστε να δώσουμε λύσεις !
Η Ελλάδα απειλείται από την υπογεννητικότητα
Οι αριθμοί, τα δημογραφικά στοιχεία αλλά και η επιστήμη της στατιστικής δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, στέκονται αγέρωχα απέναντι μας να μας λένε την σκληρή αλήθεια και η αλήθεια είναι πως έχουμε μια μεγάλη πληγή στην χώρα, τέτοια που αν δεν την φροντίσουμε ο ασθενής δεν θα τα καταφέρει.
Έχουμε χάσει 646.271 Έλληνες μέσα σε δέκα χρόνια
Εγώ θα σταθώ στα δημογραφικά χαρακτηριστικά της δεκαετίας που μας πέρασε , όπου το 2004 σύμφωνα με στοιχεία της (ΕΛΣΤΑΤ), ο πληθυσμός της Ελλάδας την 1η Ιανουαρίου 2004 ανερχόταν σε 11.047.000 κατοίκους ενώ το 2024 πάλι σύμφωνα με όσα μας ενημερώνει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας την 1η Ιανουαρίου 2024 εκτιμάται σε 10.400.729 άτομα .
Αυτό καταλαβαίνετε πως σημαίνει ότι, κατά την περίοδο 2004-2024, η Ελλάδα έχασε περίπου 646.271 κατοίκους, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 5,85%.
Εξετάζοντας τώρα τα στοιχεία των τελευταίων ετών, θα δούμε πως σε ότι αφορά της γεννήσεις και τους Θανάτους του (2023)έχουμε:
Γεννήσεις: 71.455 (36.622 αγόρια και 34.833 κορίτσια), σημειώνοντας μείωση 6,1% σε σχέση με το 2022 (76.095 γεννήσεις).
Θάνατοι: 128.101 (64.898 άνδρες και 63.203 γυναίκες), μειωμένοι κατά 9% σε σχέση με το 2022 (140.801 θάνατοι).
Σε μία χρονιά δηλαδή η χώρα μας μειώθηκε κατά μια πόλη... 64.706 Έλληνες λιγότεροι , ένας αριθμός που νομίζω πρέπει να μας ανησυχεί .
Αιτίες της Υπογεννητικότητας
Ως νέος , ετών 30 , θα σας πω πως ζω το πρόβλημα στην κοινωνία και στον κοινωνικό μου περίγυρο.
Νούμερο 1 αιτία , η οικονομική κατάρρευση και όχι απλώς κρίση .
Σε παλαιότερο μου άρθρο είχα μεταφέρει την εικόνα του μέσου Έλληνα σήμερα , ο οποίος πρέπει να χειροκροτά για την αύξηση του βασικού μισθού, την ώρα που στην τσέπη καθαρά μπαίνουν 743 ευρώ, εάν αποκτήσει ή έχει τέκνο παίρνει ακόμα 19 ευρώ και ο μισθός του γίνεται 752 και κάπου εδώ πρέπει να λέμε και ευχαριστώ βεβαίως !
Την ώρα που για να νοικιάσεις ένα τριάρι να βάλεις μέσα την οικογένεια σου στην Αθήνα για παράδειγμα θέλεις 600 ευρώ ενοίκιο και αυτό αν ψάξεις αρκετά και κάνεις παζάρια στον ιδιοκτήτη. Την περίπτωση ένας νέος ή μια νέα από 30 χρονών και κάτω να αγοράσουν ένα σπίτι, δεν το συζητώ καθόλου διότι κοντεύει να γίνει αστείο που λέμε μεταξύ μας να διασκεδάσουμε τον πόνο μας .
Ένας δεύτερος παράγοντας είναι οι μεταβολές στην κοινωνία . Η πιο παραγωγική δεκαετία των νέων περνά χωρίς να ακουμπήσει και χάνεται ! Οι γυναίκες καθυστερούν την τεκνοποίηση (μέση ηλικία πρώτου παιδιού περίπου 30 έτη) λόγω του στίβου μάχης που έχει καταντήσει η εύρεση και διατήρηση εργασία που προσφέρει καριέρα και προοπτικές ανέλιξης.
Όπως και στην περίπτωση των ανδρών οι οποίοι δυσκολεύονται να αποκτήσουν οικονομική ανεξαρτησία νωρίς.
Για το τέλος άφησα τα ανεπαρκή κίνητρα τεκνοποίησης όπως τα περιορισμένα ή αποσπασματικά οικονομικά επιδόματα και την έλλειψη στήριξης σε οικογένειες με 2 ή περισσότερα παιδιά.
Πως θα λυθεί η υπογεννητικότητα
Η αρχή νομίζω πρέπει να γίνει με τα οικονομικά κίνητρα και την στήριξη προς τις νέες οικογένειες . Ακόμα και αν δεν ανέβει ο μισθός , πρέπει να πέσει η φορολόγηση η οποία τσακίζει τους πάντες , ειδικά σε βρεφικά ήδη και ήδη πρώτης ανάγκης είναι ζήτημα ζωής και θανάτου πλέον να δούμε τον φόρο να μειώνεται κατακόρυφα. Στα ενοίκια πρέπει να μπει ένα πλαφόν και να δημιουργηθούν προγράμματα που θα βοηθούν την απόκτηση πρώτης κατοικίας από νέα (παντρεμένα) ζευγάρια έως 30 ετών .
Μερικές ακόμα λύσεις είναι οι εξής:
- Αυξημένο επίδομα τέκνων για δεύτερο και τρίτο παιδί.
- Φορολογικά κίνητρα για οικογένειες με παιδιά (π.χ. εκπτώσεις, αφορολόγητο).
- Επιδότηση ενοικίου ή στεγαστικού δανείου για νέες οικογένειες.
- Πλήρης κάλυψη τοκετού και πρώτης παιδικής φροντίδας από το κράτος ή ασφαλιστικά ταμεία.
Εργασία & Μητρότητα
Ύστερα , πρέπει να προσφέρουμε μέριμνα για τις νέες μητέρες και να δούμε με ιερότητα και ευλάβεια την μητρότητα .
- Επέκταση της άδειας μητρότητας.
- Ευέλικτα ωράρια για νέες μητέρες και ενίσχυση της τηλεργασίας.
- Αντικίνητρα για επιχειρήσεις που απολύουν γυναίκες μετά την εγκυμοσύνη.
Παιδική Φροντίδα
Τέλος, κάθε παιδί έχει ανάγκη από σωστή και δωρεάν παιδεία - φροντίδα
- Δημιουργία και επέκταση δημοτικών παιδικών σταθμών με ελεύθερη πρόσβαση.
- Πλήρης προσχολική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, με επιδοτούμενη σίτιση και μετακίνηση.
Κλείνοντας , θα σας πω την προσωπική μου άποψη και το συμπέρασμα στο οποίο έρχομαι αναλογιζόμενος όσα πρότερα σας μετέφερα μέσω της αρθρογραφίας μου. Όλα αλλάζουμε όταν πρώτος κάνω την αλλαγή εγώ, όλα διορθώνονται αρκεί να κοιτάξουμε μέσα μας και να προσπαθήσουμε να βελτιωνόμαστε συνεχώς , πρέπει να κατανοήσουμε πως τα παιδιά είναι ευλογία και η δημιουργία οικογένειας τόσο όμορφη διαδικασία όσο δύσκολη, περισσότερο δύσκολη από κάθε εργασιακό περιβάλλον εκεί έξω . Πρέπει να δούμε την μητρότητα και την πατρότητα με την ιερότητα που τους πρέπει καθώς δεν υπάρχει μεγαλύτερη επιτυχία και τιμή από αυτά . Όσες επαγγελματικές επιτυχίες και να έχεις στο τέλος αυτά που σου μένουν , για τα οποία είσαι περήφανος κοιτώντας προς τα πίσω είναι όσα πέτυχες ως σύζυγός ή πατέρας , ως σύζυγός ή μητέρα και αυτό πρέπει να το υπερασπιζόμαστε και να το επιδιώκουμε επίσης μέσα από τις επιλογές μας ως ενεργοί πολίτες . Δεν γίνεται να δίνουμε εξουσία σε όσους μάχονται όσα παραπάνω ανέφερα και να απορούμε γιατί η χώρα πεθαίνει ... ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου