Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αγιά Σοφιά - Ταξίδι στα μυστικά της του Θεού Σοφίας

 

Ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη
(δημιουργήθηκε με την βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης)

H  «Βασιλίς των πόλεων» , Κωνσταντινούπολη ή αλλιώς γνωστή ως Νέα Ρώμη . Η φυσική πρωτεύουσα των Ρωμιών (ως Ρωμιός προσδιορίζεται ο πολίτης της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ενώ αργότερα η ρωμιοσύνη γίνεται η ταυτότητα του Έλληνα Χριστιανού Ορθοδόξου). Είναι κτισμένη στη θέση της αρχαίας ελληνικής πόλης Βυζάντιο, που ονομάστηκε έτσι από τον Βύζαντα των Μεγάρων, ο οποίος την ίδρυσε κατά το έτος 667π.Χ .


Αναβίωση με τις αγιογραφίες και τοιχογραφίες 
της Αγίας Σοφίας (δημιουργήθηκε με την βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης)

Αναμφίβολα δε, το στολίδι της Πόλης είναι η Μεγάλη Εκκλησιά . Η Αγία του Θεού Σοφία  !

 Από το 537μ.Χ (ο ομώνυμος ναός του 360μ.Χ που είχε ανεγερθεί στο ίδιο σημείο, απαλλοτριώθηκε προς θεμελίωση του υπάρχοντος), μέχρι το 1453 που έγινε η δεύτερη άλωση από τους Οθωμανούς λειτουργούσε ως βυζαντινός χριστιανικός καθεδρικός ναός της Πόλης. 

  • Νενίκηκά σε, Σολομών!

 Το κτίσιμο της μορφής του ναού που διατηρείται έως και σήμερα δρομολογήθηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α'. Ως αρχιτέκτονες του ναού ορίστηκαν οι Μικρασιάτες γεωμέτρες Ανθέμιος από τις Τράλλεις και Ισίδωρος από τη Μίλητο. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε σε μικρό χρονικό διάστημα και τα εγκαίνιά του τελέστηκαν στις 27 Δεκεμβρίου του 537. Τότε, σύμφωνα με τον θρύλο, ο Ιουστινιανός αναφώνησε «Δόξα τω Θεώ τω καταξιώσαντί με τοιούτον έργον επιτελέσαι. Νενίκηκά σε, Σολομόν!»θέλοντας έτσι να εκφράσει τον θαυμασμό του για το μνημείο το οποίο ήταν πιο θαυμαστό από τον Ναό του Σολομώντα στα Ιεροσόλυμα. Τριακόσια και πλέον εκατομμύρια χρυσών δραχμών, κατ΄ αντιστοιχία, είχαν δαπανηθεί για την ανέγερση αυτού του Ναού. Τα "θυρανοίξια" της Αγιάς Σοφιάς ακολούθησαν διανομές χιλιάδων ελαφιών, βοών, προβάτων και ορνίθων και χιλιάδων μοδίων σίτου στους φτωχούς καθώς και πολυήμερη πανήγυρη.

Θεία Λειτουργία στην Αγία Σοφία (δημιουργήθηκε με την βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης)

  • Ο θρύλος της Αγίας Σοφίας 

 «Ηταν ο καιρός που ο αυτοκράτορας στην Πόλη είχε αποφασίσει να χτίσει την Αγία Σοφία. Είχε καλέσει τον πρωτομάστορα, και ο τελευταίος είχε κάνει ένα σχέδιο και ύστερα και άλλο και ύστερα και άλλα σχέδια, πώς να χτιστεί η μεγάλη εκκλησία . Κανένα όμως από αυτά τα σχέδια δεν ευχαριστούσε το βασιλιά. Ηθελε κάτι άλλο, πολύ πιο σπουδαίο. Και ο πρωτομάστορας κάθε μέρα προβληματιζόταν και πιο πολύ και σκεφτόταν τι νέο σχέδιο να φτιάξει.

Μια Κυριακή, την ώρα που τελείωνε η λειτουργία, ζύγωσε πρώτος ο αυτοκράτορας να πάρει το αντίδωρο, εκείνο όμως του ξεφεύγει από το χέρι και πάφτει κάτω. Μια στιγμή αργότερα παρουσιάζεται μια μέλισσα που φτεροκοπούσε προς το ανοιχτό παράθυρο, κρατώντας το πεσμένο αντίδωρο του αυτοκράτορα.Βγάζει αμέσως διαταγή ο βασιλιάς ότι όσοι έχουνε μελίσσια να τ΄ανοίξουνε και να ψάξουν, για να βρεθεί το αντίδωρο.

Ψάχνει και ο πρωτομάστορας στα δικά του μελίσσια και τι βλέπει; Είχανε κάτσει οι μέλισσες μέρες πριν και είχανε φτιάξει με το κερί μέσα στην κυψέλη μιαν εκκλησία πανέμορφη και σκαλιστή και μεγαλοπρεπή, που δεν είχε όμοιά της σ΄ολόκληρη την Οικουμένη. Ολες οι λεπτομέρειες είχανε γίνει στην εντέλεια μέσα κι έξω στην εκκλησία. Η πόρτα της ανοιχτή, ο τρούλος έτοιμος οι κολώνες στη θέση τους, ως και η Αγία Τράπεζα τελειωμένη. Την είχαν αποτελειώσει σ΄όλα της την εκκλησία, και επάνω στην Αγία Τράπεζα της είχε φέρει εκείνη η μέλισσα και είχε αποθέσει το αντίδωρο του βασιλιά.  Είδε την εκκλησιά ο πρωτομάστορας και θαύμασε το τέλειο σχέδιό της. Την είδε κατόπιν και ο αυτοκράτορας και ήταν όλος χαρά. Το σχέδιο που είχανε φτιάξει οι μέλισσες, έγινε το σχέδιο που χτίστηκε η Αγία Σοφία!!!

Αναπαράσταση του θρύλου
γύρο από τα σχέδια του Ναού της Αγίας Σοφίας .
(δημιουργήθηκε με την βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης)

  • Τα Μάρμαρα της Αγίας Σοφίας

Τα μάρμαρα της Αγίας Σοφίας έχουν τη δική τους ιστορία. Ο Ιουστινιανός θέλοντας να δημιουργήσει ένα κτίσμα που όμοιό του δεν θα υπήρχε στην οικουμένη, έστειλε εγκύκλιο σε όλους τους κυβερνήτες των επαρχιών να στείλουν τα ωραιότερα μάρμαρα από τα πιο φημισμένα λατομεία της αυτοκρατορίας. Όμως τα μάρμαρα αυτά δεν ξεχώριζαν μόνο για την εξωτερική τους εμφάνιση.

Ο θρύλος λέει ότι τα μάρμαρα της Αγίας Σοφίας προμηνύουν το μέλλον και κυρίως τις μεγάλες καταστροφές. Πολλοί επισκέπτες μαρτυρούν ότι βλέπουν ακόμα και σήμερα το μανιτάρι της ατομικής βόμβας πάνω στα μάρμαρα της Αγίας Σοφίας ως ένδειξη των δεινών που έχει περάσει. 



Ο Αυτοκράτορας στα τείχη της Πόλης, στο πλευρό των στρατιωτών του δέχεται την ευλογία του Πατριάρχη πριν την μάχη! 

Αποφάσισα να κλείσω το άρθρο μου σήμερα με αυτή την αναπαράσταση , η οποία δημιουργήθηκε με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης η οποία μετέφερε στην πράξη την έμπνευση μου για την σκηνή αυτή . Γράψε μου τα σχόλια σου !


Συγγραφή & επιμέλεια άρθρου : Γιάννης Μπινιάρης 
Διαβάστε όλα τα άρθρα μου στο biniarisjournal.gr 

Σχόλια

Στήριξε την προσπάθεια μου μέσω PayPal

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άγιος Παΐσιος - Η σειρά που τόλμησε να μιλήσει για την έκτρωση και σάρωσε την τηλεθέαση

  Άγιος Παΐσιος από τα Φάρασα στους ουρανό  Η σειρά του Megga που έχει σαρώσει και κάθε εβδομάδα σταθερά είναι στην κορυφή της τηλεθέασης .  Ειδικότερα εχθές Παρασκευή , η σειρά ήρθε πρώτη με 21.5%  στο σύνολο του κοινού και 20.1% στο δυναμικό κοινο, δηλαδή τις ηλικίες  18-54 . Σε επιμέρους γυναικείο κοινό η σειρά σημείωσε ποσοστό 28,8%. Η σειρά που τόλμησε να μιλήσει για την έκτρωση  Το δέκατο επεισόδιο της σειράς "Άγιος Παΐσιος" προκάλεσε συγκίνηση και τάραξε τα θεμέλια με το δάκρυ της μάνας όταν ο Άγιος Παΐσιος της αποκάλυψε για το παιδί της το οποίο δεν είχε γεννηθεί.  Συγκεκριμένα, ο Άγιος Παΐσιος, κατά την επίσκεψή του σε νοσοκομείο, συναντά μια γραμματέα, μητέρα δύο παιδιών, και της αποκαλύπτει ότι έχει και ένα τρίτο παιδί, αναφερόμενος σε μια προηγούμενη έκτρωση που είχε κάνει. Αυτή η σκηνή προκάλεσε βαθιά συγκίνηση στους τηλεθεατές και έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα σχετικά με το θέμα της έκτρωσης. ​ Το πλάνο αυτό , έδωσε ηχηρό μήνυμα αναδ...

Ποιμήν (ο ιερέας)

  Η εικόνα είναι απόδοση του ποιήματος Ποιμήν (ο ιερέας) και δημιουργήθηκε με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης    Ποιμήν ( ο ιερέας) Ο αναίμακτος θύτης  Βασιλιάς και Προφήτης καλεσμένος, καλεί και αναμένει.  Ο ακάματος μύστης  της ορθόδοξης πίστης  την λαμπάδα κρατά αναμμένη.  Των αρνίων ποιμένας των υιών ο πατέρας  του Ποιμενος το ονειδος φέρει.  Μόνος μέσα σε πληθος  τετρωμένος στο στήθος  την αέναη αγάπη εκπέμπει.   Η σιγή του σοφία  η φωνή του ικεσία   Και το σώμα του ζωσα θυσία.  Ποιον θνητό άλλον βαρύνει  των ψυχών η ευθύνη;  Ποιος τους κόπους του να απαλύνει;  Παριστάμενος μόνος όπου ο έτοιμος θρόνος, όπου ένα παρών είναι ο χρόνος,  Για τα ίδια λάθη  για του κόσμου τα πάθη  ιλασμών τις δεήσεις ανάγει.  Κι ως το τέλος φυλά  την καλή παραθήκη  να αποδώσει εκεί όπου ανήκει.  Την δική του καρδιά  φλεγομένη κράτα   και «φιλώ ...